Централата на БАТТИ се намира във Варна. Основана е през 2013 година с идеята да създаде регионално общество от иноватори и професионалисти в сферата на технологиите, да промотира високи стандарти и да предлага помощ на малки и средни предприятия, неправителствени организации, обществения сектор, университети и други. Целта на организацията е обмен на добри практики и опит за развитие на икономиката, подобряване на качеството на живот и създаването на блага във Варна и региона.

Варна е най-големият град и курорт на българското Черноморие и третият по големина град в България с население от 355,949 човека. Градът е четвъртият по големина по бреговете на черноморския басейн. Често наричана морската или лятната столица на България, Варна е важна туристическа дестинация, бизнес хъб, университетски център, пристанище и централа на българските военноморски сили. През Април 2008 година, Варна беше избрана за седалище на "Черноморският евро-регион" (нова регионална организация) от Съвета на Европа.

Варна е рекордьор в сферата на културата. Най-старото златно съкровище в света е открито във Варненския некрополис, който се намира в пределите на града, и съдържа артефакти, датиращи от 4200-4600 г. пр. Хр.

Икономически погледнато, Варна е една от най-добре представящите се и най-бързо растящите български градове. Безработицата стои на 2.34% (2015) и е три пъти по-ниска от тази на национално ниво. През 2015 средната заплата е една от най-високите в страната, наравно с тази в София и Бургас. Много българи виждат потенциал в града - нашенци от София и Пловдив, хора, връщащи се от чужбина и граждани на Шумен и Добрич се местят все по-често във Варна.

През септември 2004, списание FDi (публикация на Financial Times Business) обяви Варна за "Югоизточен европейски град на бъдещето", цитирайки стратегическото й местоположение, растящата икономика, богатото културно наследство и възможностите за висше образование. През Април 2007, агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's обяви покачването на рейтинга на Варна до ВВ+ поради стабилното бъдеще на града и доброто му представяне.

През декември 2007 (и октомври 2008) Варна е спечелила класацията за "Най-добър град за живеене" на Дарик радио, вестник "24 часа" и информационния портал Darik.News.

Във Варна се намират пет научни института към Българска академия на науките, Академия Варна-Европа, държавна научна институция (корабоплаване) и военноморско архитектурно бюро. Институтът по океанология си съдейства с Columbia University, MIT, UPenn и National Geographic.

През 2007, Варна е била дом на 2500 изследователи и учени, 30,000 студенти и 5 големи университета. Голяма част от жителите на Варна са млади хора - близо  158,000 под 35-годишна възраст. Това е една от причините Варна да бъде наградена с титлата Европейска младежка столица 2017 от Европейския младежки форум.

 

Открити конкурси:

Черноморска програма 2014 – 2020